Dobro došli!

image

Dragi posjetitelji, dobro došli na moje web mjesto gdje možete pronaći informacije o znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, popularizaciji znanosti i filozofije.

Izvanredni sam profesor na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studirao sam filozofiju, sociologiju i psihologiju; magistrirao iz lingvistike, a doktorirao iz filozofije znanosti. Predajem logiku, informacijsku etiku, filozofiju informacije, filozofiju i znanstvenu fikciju, filozofsko savjetovanje... Istražujem presjek filozofije i popularne kulture, filozofsko savjetovanje, informacijsku etiku i filozofiju informacije.

Volontiram u Studentskom savjetovalištu i radim sa studentima s invaliditetom u sklopu kolegija Vršnjačka potpora SSI. I sam sam osoba s invaliditetom, Erbovom parezom.

Autor sam dviju knjiga, Fallout i filozofija i defragmentacije, te desetak znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima. Održao sam veći broj izlaganja na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio sam gostujući profesor na Sveučilištu Karl Franzens u Grazu, te Visokoj školi Boras, Švedska. Održao sam preko 100 znanstveno-popularnih predavanja.


raspored ispita

jesenski rok 2017./'18.
kolegij termin1 termin2
upis ocjena je isti dan kada i ispit
Logika petak, 14. 9. u 10h, 119 petak, 28. 9. u 10h, 119
Uvod u kognitivnu znanost petak, 14. 9. u 11h, 119 petak, 28. 9. u 10h, 119
Metodologija istraživanja u društvenim znanostima ponedjeljak, 3. 9. u 14h, 41 ponedjeljak, 17. 9. u 14h, 41
Filozofsko savjetovanje srijeda, 5. 9. u 12h, 119 srijeda, 5. 9. u 12h, 119
Filozofija informacije petak, 14. 9. u 13h, 119 petak, 28. 9. u 13h, 119
Istraživačke metode u informacijskim znanostima utorak, 11. 9. u 12:30, 119 utorak, 25. 9. u 12:30, 119

Knjiga 1984 and Philosophy na Amazon.com

1984 and Philosophy

Prva najava izlaska knjige 1984 and Philosophy osvanula je na servisu Amazon.com! Knjigu su uredili Ezio di Nuzzi i Stefan Storrie, izdavač je Open Court. To je 116. naslov u ediciji Popularna kultura i filozofija. Brunovo i moje poglavlje problematizira može li se biti sretan usprkos tlačiteljskom okruženju i kako u tome može pomoći poznavanje filozofije - njene povijesti i vještine kritičkog mišljenja.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Biograd - Noć knjige

Biograd Public Library lecture

Povodom Noći knjige imao sam izvrsnu prigodu proširiti virus znanstvene fikcije i filozofije izvan Zadra. Na poziv nekadašnjih studentica Kristine Barbaroše, Sanje Birkić i Tihane Jurišić iz Gradske knjižnice Biograd održao sam predavanje o znanstvenoj fikciji i koliko je danas postala ona postala činjenica, mrvici futurologije i istraživačke etike. Bilo je izvrsno iskustvo razgovarati s obožavateljima znanstvene fikcije različite dobi. Na kraju se razvila zanimljiva rasprava o utjecaju tehnologije kroz cjeloživotni razvoj i kako smo proživljavali pojedine promjene u tehnologiji i društvu.

festival znanosti

Festival znanosti 2018 - Sveučilišna knjižnica na Novom kampusu

Tema ovogodišnjeg festivala je otkriće. Prema uspješnoj formuli, kolega Mirko Duić i ja odrađujemo double feature u čitaonici Sveučilišne knjižnice. Mirko će predstaviti prikaz teme otkrića kroz neke klasične filmove, dok ću se ja posvetiti 80-godišnjici Wellesove radio-adaptacije 'Rata svjetova' H. G. Wellsa i izazovima koje bi civilizacijama donijelo otkriće vanzemljaca.

Na Noć vještica 2018. bit će punih 30 godina od emitiranja kultne radio-drame Rat svjetova. Radio-adaptaciju klasičnog romana Herberta Georgea Wellsa režirao je budući kultni filmaš, Orson Welles. U sjeni nadolazećeg rata, invazija Marsijanaca na Sjedinjene Države zvučala je prilično uvjerljivo. Zloglasnoj reputaciji adaptacije je pomogla i novinska kampanja usmjerena protiv konkurentskog medija. Otkriće vanzemaljskog života i susret s njime mogu predstavljati otkriće koje ne želimo. Hoće li svemirski putnici biti dobronamjerni i prosvjećeni ili ćemo uživo promatrati neki od loših B-filmova iz '50ih o invaziji? U predavanju ćemo imati prilike upoznati se s nekim klasičnim djelima znanstvene fikcije koja se bave pitanjem prvog kontakta, što on znači za ljudsku civilizaciju i kakve sve promjene izaziva – od preispitivanja politike, filozofije, religije. Predstavit će se i neka zanimljiva empirijska istraživanja o percepciji prvog kontakta.

FantaSTikon

Game of Thrones and Philosophy - FantaSTikon

Westeros je pozornica političkih intriga, brutalnih obračuna i magije. Uz sve te zmajeve i bijele šetače, filozof promakne pozornosti. Što bi o igri prijestolja mogli reći Machiavelli, Hobbes ili Platon? Trebaju li ikome moralne vrline ako ima dovoljno veliku vojsku? Je li bolje imati mudrog gospodara ili osrednju demokraciju? Je li čovjek bez religije kao riba bez bicikle? Hoće li Danny i John živjeti sretno... Dobro, ovo zadnje ćemo preskočiti. Nema spoilanja.

Na ovogodišnjem FantaSTikonu nastupam s predavanjem o filozofiji, politici i nenasilnom rješavanju sukoba u Igri prijestolja. Uz Ivicu Puljka i Zdeslava Benzona sudjelujem u okruglom stolu posvećenom Arthuru C. Clarkeu.

Zdeslav Benzon, Ivica Puljak - okrugli stol o Arthuru C. Clarkeu

I onda su me još proglasili počasnim članom udruge F&ST. Hvala.